Joonas Tuomivaara Tässä blogissa: ammattiliitot, ay-liike, yhteiskunta, talous, hyvinvointi, ihmisarvo, demokratia, politiikka, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus

Tom Packalén – Poliisi, kansanedustaja, SANKARI

Monet ovat kiitelleet kansanedustaja Tom Packalénia (ps.) rohkeasta ulostulostaan liittyen Helsingissä esiinnousseeseen nuorisoväkivaltaan. Perjantaina 10.10. hän antoi Ylen A-studiossa ymmärtää, että hän on saanut tietoja poliisin esitutkintamateriaalista. Se, että kyseisen materiaalin levittäminen on laitonta, tuntuu olevan hyvin monelle yhdentekevää. Tällaisia asioita kun tuleekin paljastaa, vaikka keinot olisivatkin kyseenalaisia.

Entä jos Tom olisikin nainen, miten hänen tekoonsa suhtauduttaisiin? Luulisin, että nyt kävisimme keskustelua siitä kuinka tämän tulisi välittömästi erota kansanedustajan tehtävistään ja hänet leimattaisiin typeräksi akaksi joka ei tiedä paikkaansa. Näin ainakin oli mm. ympäristöaktivisti Sini Saarelan kohdalla. Uskoakseni kansanedustaja Packaléninkin kannattajat vuosi sitten tuomitsivat laajasti Sini Saarelan teot hänen kiivettyään pohjoisella jäämerellä sijaitsevalle venäläiselle öljynporauslautalle. Perusargumentteina kuultiin kuinka tyttö ei tiennyt mihin päänsä laittoi ja että saapahan nyt opetuksen kun lähti rikkomaan toisen maan lakeja. Hänelle toivottiin maksimirangaistusta, kun sinisilmäisesti on suostunut moiseen idiotismiin.

Packalénia sen sijaan pidetään sankarina, joka paljastaa karun totuuden maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisesta. Virallisissa tiedotteissa on kerrottu, että viidestä vangitusta nuoresta kolmella on maahanmuuttotausta ja kaksi ovat nk. kantasuomalaisia, kaikki ovat syntyneet Suomessa. Se, että herra kansanedustaja ja poliisi Packalén on valmis ottamaan lain omiin käsiinsä, ei paranna näiden nuorien tilannetta, eikä todellakaan maahanmuuttoon liittyviä ongelmia. Päinvastoin. Ennakkoluulot, leimaaminen ja yleistäminen saavat aikaan enemmän vihaa ja turhautumista.

Poliisin tehtäviin kuuluu lainkin mukaan edistää turvallisuutta ja hätäinen leimaaminen nuorten rikoksien olevan yksioikoisesti heidän vanhempiensa synnyinmaasta riippuvainen, toimisi ainoastaan raivoa kasvattavana tekijänä. Mutta mikä on poliitikon vastuu? Populistisilla ulostuloilla saadaan aikaan kyllä hyvää kannattajapohjaa jälleen tulevissa eduskuntavaaleissa. Hinta vain on kova ja sen maksavat Suomen nuoret.

Väkivalta on aina tuomittavaa, mutta tulee ymmärtää, ettei teini-ikäinen lapsi voi kaikesta vastuuta kantaa. Ja kun miettii millaisessa arvoilmapiirissä nämäkin nuoret ovat kasvaneet, ei ole mikään ihme vaikka vihaa, turhautumista ja protestointia ilmenee. Nyt Helsingissä on ollut jo natsit turvaamassa kaduilla kulkijoita näiltä nuorilta. Lisääntyneestä väkivallanuhasta huolimatta kansanedustaja Packalén nukkunee yönsä joka tapauksessa levollisesti. Vai tajuaako hän kantaa vastuutaan omasta osuudestaan tilanteen edetessä edelleen huonompaan suuntaan?

Kansanedustajien ja poliitikkojen tulisi huomata tästä ilmiöstä, että kaikilla nuorilla ei kaikki ole hyvin ja heille on tarjottava heidän kaipaamiaan palveluita. Jatkuvasti kuitenkin mm. harrastusmahdollisuuksia, kokoontumistiloja ja nuorten vuoksi työtä tekevien määrää vähennetään talouden nimissä, osaamatta laskea, että tämä johtaa kasvaviin kustannuksiin muualla. Ja vaikka kyse olisikin kustannuserästä, tulisi meidän kuitenkin kyetä asettamaan ihmisille jonkinlainen arvo, miten haluamme yhteiskunnan huolehtivan vähimmilläänkin sen muodostavista jäsenistään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Packalén on rasististen töölöläisrouvien sankari. Tädit palkitsevat sankarinsa nyt uudella kansanedustajan pestillä. Niistä hälisevistä nuorista tai Töölön arvokämppien hintoja laskevista puliukoista nämä tädit kun ei yhtään tykkää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joka on syytön, heittäköön ensimmäisen kiven.

No, Börjehän se taas !

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Laittaisin suosituksen mutta kun otsikko tässä ympäristössä vain vahvistaa vallitsevia käsityksiä. ; )

Minna Eerolainen

Packalenin touhut hämmästyttää todella. Uskon että kaiken taustalla on Packalenin munilleen mennyt taannoinen ulostulo köyhien asuttamiseksi omille asuinalueilleen. Siitähän saattoi pillastua muutama Packalenia äänestänytkin. Nyt sitten yritetään alaikäisten toheloinnilla varmistaa jatkopesti eduskunnassa. Aivan varmana yksikään kansanedustajatoveri ei pidä Packalenin lausumia rohkeina vaan hyvinkin halveksittavana, äärimmäisen helppona tapana napsia apukoululaisen äo:llä varustetun rasistisesti suuntautuneen kansanosan ääniä.

Matias Härkönen

Yleensä kun kirjoituksesta löytyy naiskortti, rasistikortti, natsit, populismi, sini saarela, "vastuu ei ole nuorten" ja "tarvitaan lisää rahaa maahanmuuttoon" kaikki yhdestä kirjoituksesta, niin jätän kommentoimatta. Ehkä parempi siis, että jätän kommentoinnin tähän....

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen seurannut keskustelun aihetta läheltä, ikävä kyllä pakosti. Oman poikani joutui nuorisoporukan järjettömän väkivallan kohteeksi.

Viranomaisten tehtävä ei ole todellakaan helppo. Yksin tuona epäonnisena lauantai-iltana tapahtui tunnin aikana 12 törkeää pahoinpitelyä. Poliisi jätti oman 14-vuotiaan lapseni hampaat katkenneina odottelemaan sairaankuljetusta. Kun ambulanssia ei puolen tunnin päästäkään ollut saapunut, poikani ymmärsi soittaa kotiin. Vein hänet sairaalaan. Poliisin tehtävänä oli turvata yhteiskuntarauhaa, väkivallan uhrin heitteille jättäminen oli varmaan pakon sanelemaa.

Packalen omalla iljettävällä kannanotollaan ruokkii väkivaltaa ja rasismia. Lisäksi hän syyllistää niitä, jotka yrittävät mahdottomalta tuntuvasta työtaakastaan selvitä. Kansanedustaja ikävällä tavalla kerää kärsimyksistämme poliittisia irtopisteitä. Haluan omalta puoleltani irtisanoutua hänen teeseistään.

Toivottavasti kansanedustuslaitoksemme loput 199 kansanedustajaa ymmärtävät antaa resursseja ja työrauhan niille, jotka tekevät asian parissa työtään.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Niemeläinen, sinulla on tässä erittäin tärkeä asianosaisen puheenvuoro. Tee ihmeessä, jos vaan jaksat, aiheesta ihan oma blogikirjoitus, että se tulisi laajemmin huomattua. Täällä se jää aika lailla varjoon.

Packalen on paitsi herättänyt Suomessa suorastaan lynkkausmielialan, tehnyt valtavan karhunpalveluksen kunniallisesti työtään tekeville poliisiviranomaisille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Minä puolestani odotan kirjoitusta Niemeläisen hakatulta pojalta. Tällä on varmasti selkeä käsitys siitä, miksi juuri hänet pahoinpideltiin ja miten tällainen kaveriporukoiden harrastama hölmöily saataisiin loppumaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #28

Pojallani ei ole käsitystä, miksi hänet arvottiin ottamaan osumaa. Hän ei myöskään pysty saamaan pahoinpitelijöitä kuriin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Täällä kaikki keskustelijat, yhteiskuntakriittiset vasemmistolaiset mukaan lukien, elävät syrjäytymisen (ehkäisyn) sekä monikulttuurisuusideologian määrittämää kaksijakoista kehikkoa ilman epäilyn häivää.

Tiedon, vallan ja hallinnon, subjektiuden yhteenkietoutuminen ei herätä mitään epäilyksiä. Tärkeintä on määritellä oma identiteetti dikotomisesti suhteessa niihin toisiin. Maailmassa on kuitenkin enemmän kuin kaksi lokeroa.

Erittäin punavihreällä keittiön pöydällä on kangaspuilla kudottu ruudullinen pellavaliina. Tarkastellaan neljän neliön muodostamaa nelikenttää, loimi ja kude ovat vuoronperään violetti ja vihreä. Tästä syntyy yksi kokovihreä neliö ja sen vastakulmaan yksi kokovioletti neliö. Suomalainen suvaitsevainen näkee vain nämä kaksi. On kuitenkin myös kaksi muuta, vihreäviolettia neliötä, joissa loimi ja kude kulkevat eri päin. Tämä on vaan ilmeisesti liian vaikeata ja sekavaa.

Suhteessa maahanmuuttokeskusteluun on olemassa myös niitä, jotka kannattavat liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa ja vastustavat rasismia mutta jotka vastustavat monikulttuurisuusideologia, joka kieltää tutkimasta esimerkiksi väkivallan mahdollisia kulttuurisia selityksiä - se olisi heti leimaavaa ja rasistista.

Suhteessa väkivaltaan ja syrjäytymiseen on olemassa myös niitä, jotka vastustavat väkivaltaa mutta sympatisoivat väkivallatonta syrjäytymistä ja kieltäytymistä asettumasta kapitalismin kehitysvaiheen patriarkaalisen heteronormatiivisen reproduktiivisen logiikan palvelukseen.

Tätä nyt sitten eri hallinnon alojen pitäisi ennalta ehkäistä kaikkien alojen asiantuntijoiden moniammatillisessa verkostoyhteistyössä sen takia, että jotkut toimivat väkivaltaisesti. Syrjäytymisen ohjaajalle ei ole sijaa suomalaisessa asiantuntijakulttuurissa. Vaaditaan hyvässä tarkoituksessa nuorille palveluja ja lisää resursseja, mutta tämä tuottaa lisää normatiivista kontrollia, joka ei edes kohdistu alkuperäiseen ongelmaan eli spesifiseen väkivaltaan.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Tuossakin tulee hyvin ilmi se asia että kun Packalen haluaa herättää keskustelua maahanmuuttajengien väkivaltaisuudesta ja kotouttamisen ongelmista niin somalitaustaiset ja suvisväki haluaa keskustella vaan Packalenista jottei oikeisiin ongelmiin tarvitisi ottaa kantaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Eihän maahanmuuttajien ongelmat ole koskaan mikään tabu ollut ja niistä on aina voinut ihan hyvin puhua, se on ihan päälleliimattu juttu tuo ettei voisi. Puhuminen on käynyt vaikeaksi vasta viime vuosina kun jotkut tahot kyttäävät suurennuslasilla kaikkea ja odottavat janoiten että näkyisi erityisen huolestuttavaa liikehdintää, jokaista tekoa kytätään. Siitä on joidenkin poliittinen uskottavuuskin kiinni.

Ja tuossa kohtaaminen voi käydä vaikeaksi kun Packalén tuli ennakkoasenteineen ja ylimääräisine konnotaatioineen kuten että nyt on nuoret sanoneet suoraan että haluavat vahingoittaa rasistesti kantasuomalaisia mikä nyt osoittautuikin hänen ylitulkinnakseen. Ja josta lähti turhan paljon ikävää energiaa tuonne kentille ja verkkoihin.

Mä en ole eläessäni nähnyt niin paljon roskapuhetta liittyen maahanmuuttajiin kuin viime vuosina. Se on täysin ryöstäytynyt käsistä.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen Vastaus kommenttiin #25

No Tompasta sinäkin blogisi kirjoitit.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Haluaa herättää keskustelua? Eikö sen edellytyksenä yleensä ole, että on itselläkin jotain sanottavaa?

Juuri muutahan Packalenilla ei ole ollut tarjota kuin että pitää keskustella ja kitinää siitä kuinka ei kuulemma saa keskustella. Loppu onkin sitten ollut spekulointia, syyllistämistä ja lähteiden paljastamisen kiertelyä. Jos noin kovaan ääneen vaatii keskustelua maahanmuuttopolitiikasta, niin kyllä sitten pitää siihen jotain ratkaisujakin pystyä tarjoamaan - muuten avaus jää suutariksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #26

Ja puoluekollegat vaikenevat asiasta kuin muuri.

Leena Kymäläinen

Miksi täällä puhutaan kotouttamiseen ongelmista, kun tappeluihin osallistuneista joka iikka on syntynyt Suomessa. Pitääkö niitä silti muka kotouttaa. Eivätkä muuten faktisesti ole edes maahanmuuttajia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #31

; ) No kouluttaa pitäisi koska väkivaltainen käytös korreloi voimakkaasti alhaisen koulutustason kanssa. Se että alhainen koulutustaso voi olla tavallisempaa maahanmuuttajaperheiden lapsilla saa tilastot näyttämään siltä että maahanmuuttotaustaiset olisivat vailla myös "kotoutusta" on se tapa millä hommaforumilla tilastoja halutaan tulkita. Siellä mässäillään kaikella mikä saattaa maahanmuuttajat huonoon valoon. Itsensä kyllä myös saattavat huonoon valoon kun niin pöljällä foorumilla viihtyvät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun on rikoksia tapahtunut niin poliisin rooli on aika keskeinen. Jos joku entinen poliisi alkaa sabotoida poliisin työtä siitä on syytä kirjoittaa.

Minna Eerolainen

Oli muuten nautittavaa kuunneltavaa Maryan Abdulkarimin osalta, miten skarppi ja sanavalmis nuori nainen!

Tapio Vehmaskoski

Jaha asaintuntijat kommentoimassa. Katsokaa nyt tämäkin moraalisaarnanne ohessa:

http://www.katsomo.fi/?progId=399386

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Todistusaineistoon ( kommenttiketju) syvällisesti perehdyttyäni Tom Packalen vaikuttaa syylliseltä ja Sini Saarela syyttömältä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Kertokaa nyt ihmeessä kuinka tällaiset tapahtumat tulevaisuudessa estetään? Kuinka varmistetaan, että Suomessa ongelmat eivät kasva sosiaaliperäisen maahanmuuton kasvaessa, niinkuin ne ovat kasvaneet jokaisessa länsimaassa?

Onko maahanmuuttajaghetot, rasismi molemmin puolin, turvattomuuden ja syrjääntymisen lisääntyminen, väkivalta- ja seksuaalirikosten lisääntyminen, poliittinen väkivalta, katupartiot, uskonnollisen radikalismin kasvu ja lopulta terroriteot se hinta, jonka monikulttuurisuudesta joudutaan maksamaan? Jos näin ei ole, niin laittakaa nyt jotain ehdotuksia miten vältytään esim. Ruotsin kohtalolta (tuota kaikkea löytyy Ruotsista monin verroin enemmän, kuin Suomesta). Ruotsin esimerkki kertoo, ettei loputon rahan kippaaminen tukitoimiin ja hyssyttely vain toimi - päinvastoin se vain lisää vastakkainasettelua.

Nyt keskitytään joidenkin yksittäisten ihmisten sanomisiin ja poliittisen pelin pelaamisen molemmin puolin. Itse ongelmasta ei keskustella.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Jotenkin mielenkiintoista, kun blogisti yhdisti kansanedustaja Tom Packalenin kansalaisaktiivi Sini Saarelaan. Heillä ei ole käsittääkseni mitään tekemistä toistensa kanssa missään asiassa. Blogistin teksti oli myös muissa suhteissa horjuvaa ja häälyvää.

Nyt kansanedustaja Tom Packalen on luvallista riistaa ja hän todella saa kaikenlaista kuraa niskaansa kahmalokaupalla. Ehkäpä hän ei ole niin hirveä ihminen kuin hänestä annettu kuva on.

Katsoin tuon televisio-ohjelman, jossa toimittaja yritti saada Packalenin sanomaan sellaista, jota hän oli päättänyt saada ulos. Toimittaja epäonnistui ja nyt ihmiset, joilla on hyvä mielikuvitus, ovat päätyneet samaan kuin tämä epäonnistunut toimittaja.

Packalen on kirjoittanut sen, minkä on kirjoittanut blogeissaan. Näitä tekstejä ovat kommentoineet lukuisat henkilöt, joiden joukossa on myös erilaisia hörhöjä. Onko Packalen vastuussa myös noista höpömielipiteistä?

Toimituksen poiminnat