Joonas Tuomivaara Tässä blogissa: ammattiliitot, ay-liike, yhteiskunta, talous, hyvinvointi, ihmisarvo, demokratia, politiikka, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus

Yhteiskuntavastuullisesti 26 -vuotta osa-aikaisena

Tiistaina saimme kuulla Tuijasta, joka on haastanut työnantajansa oikeuteen tämän oltua vastentahtoisesti osa-aikaisena myyjänä 26 vuotta. Olipa lopputulos oikeuden osalta mitä hyvänsä, on tämä erittäin hyvä esimerkki siitä, millä tavoin yhteiskuntavastuujulistukset ovat vain tyhjiä sanoja kuluttajien hämäämiseksi. Vastuullisuuttaan korostava yritys tietää, että jokaisen työnantajan on noudatettava lakeja ja erityisen vastuuntuntoinen firma pistää säädöksistä monin verroin paremmaksi. Muutoinhan vastuun korostamiselle ei tarvetta olisi. Lain toteutumisesta kun huolehtii viranomaiset, tai niin kuin tässä tapauksessa, ammattiliitto. Lakia on lähtökohtaisesti noudatettava, vaikkei oikein huvittaisikaan.

Olin 8.4.2013 pidetyssä Kesko Oyj:n yhtiökokouksessa omistajan roolissa. Esitin tuolloin kysymyksen mm. osa-aikaisista työsuhteista. Kerroin näkemyksiä siitä, miten yrityksen tuottavuutta voitaisiin kasvattaa kokoaikaisia työsuhteita tekemällä. Kyseenalaistin tuolloin, että voiko oikeasti yrityksellä olla tarvetta palkata työntekijöitä runsain määrin viiden tunnin viikkotyöajalla työsuhteisiin. Tuolloin yritys etsi tiettävästi useilla hakuilmoituksilla työntekijöitä kyseisenlaisiin työsuhteisiin.  Työpaikoilla tyypillinen perustelu asialle oli ollut ”käsiparien tarve” kiire hetkiin. Yhtiökokouksessa sain vastauksen, että osa-aikaisilla sopimuksilla lähinnä tarjotaan opiskelijoille loistavaa mahdollisuutta lisäansioihin opintojen ohella. Veikkaanpa, etteivät Tuijan opinnot ole jatkuneet 26 vuotta. Kerroin toisaalta kokouksessa myös ihka oikeita esimerkkejä yhtiön myymälöistä, joissa oli ainoastaan kokoaikaisia työntekijöitä ja hyvällä vuorosuunnittelulla jokaiseen viikon ruuhkahetkeen oli mahdollisuus löytää oikea miehitys.

 

Yritykset toimivat jatkuvasti julistamiaan arvoja vastaan. Keskon arvot ovat: ”Ylitämme asiakkaamme odotukset”, ”olemme alamme paras”, ”luomme hyvän työyhteisön” sekä ”kannamme yhteiskunnallisen vastuumme”. Arvojen myös kerrotaan ohjaavan toimintaa. Jokainen voi itse arvioida, miten esimerkiksi Tuijan tapauksessa arvot ovat toteutuneet. Onko yhteiskunnallista vastuuta kannettu? Voidaanko asiakkaan odotukset ylittää päähän potkittujen työntekijöiden avulla? Voidaanko oikeasti puhua hyvän työyhteisön luomisesta, mikäli työntekijät asetetaan kilpailemaan työtunneista, eikä työntekijää turvaavia lakeja noudateta? Voiko tällainen yritys olla alansa paras?

Vastauksena viimeiseen, valitettavasti näinkin voi olla. Osa-aikaiset työsuhteet ja vastentahtoinen osa-aikaisuus ovat niin kaupan kuin lähes koko palvelualojen ongelma. Osa-aikaisuuden tulisi perustua tosiasialliseen ja vapaaseen työntekijän tahtoon ja haluun. Vain perustellusta syystä tulisi voida tehdä osa-aikaisia työsuhteita. Voiko 39% alan työntekijöistä olla oikeasti vapaaehtoisesti osa-aikaisina työntekijöinä? Suhteellisesti eniten osa-aikaisia kaupanalalta löytyy nimenomaan vähittäiskaupan myyjistä.

On kuitenkin turha valitella, että nyt tahriintui vain yhden työnantajan maine. Todelliset kärsijät tilanteessa ovat olleet jo vuosia työntekijät, jotka eivät ole saaneet sellaisia työsuhteita, joiden ehdoilla voisi itsensä ja perheensä elättää! Kesko sen sijaan voitti jälleen yhteiskuntavastuun raportistaan mainetta ja kunniaa, mutta juju piileekin siinä, että kisaaminen tapahtuu raportoinnin laadussa, ei tekojen…

 

Tuijalle ja hänen kollegoilleen toivotan paljon voimia ja jaksamista taistoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomessa on Euroopan lyhin työaika, on työnantajasiiven viesti. Jos vaikka aloittaisivat asian korjaamisen itse. Muuta tapaa korjata vääristymä ei ole.

Mielestäni varsinaisesti syy ei kuitenkaan ole työnantajien. Ay-liittojen ja keskusjärjestöjen johdon pitäisi kantaa vastuu ja erota. Mieluummin lakkauttaa itsensä kokonaan. Meillä ay-liitot ovat lähinnä vitsi työntekijöiden edunvalvonnasta. Toimintatavat ja edunvalvonnan rajoitteet on kopioitu neukkularealismissa, jossa lakkoilut oli kielletty. Malli on kelpuutettu myös Kiinan kansantasavaltaan.

Jonas Hellgren

Kesko(Sokos) kusettaa niin kuluttajia, kauppiaitaan, työntekijöitään kuin mediaakin.

Samalla sen elintarvikeduopolin ja muun tukkumyynnin rahantekokone tuottaa niin valtavasti että viime kevättalvella pääjohtaja valitti ettei tiedä minne sen kaiken rahan sijoittaisi.

Duopolin purkaminen taas on käytännössä mahdotonta koska kaikki kuntapäättäjät, ministerit ja kansanedustajat ovat jommankumman tai molempien jonkin tason hallituksissa. Edustuksellisen demokratian heikkous on juuri siinä että ostettavia päättäjiä on niin vähän että ostaminen on mahdollista. Suora demokratia poistaisi kyseisen korruption.

Toimituksen poiminnat