Joonas Tuomivaara Tässä blogissa: ammattiliitot, ay-liike, yhteiskunta, talous, hyvinvointi, ihmisarvo, demokratia, politiikka, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus

Yhteiskuntasopimukseen sisällytetty useita ansoja, joita ei voi hyväksyä!

Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on syntynyt neuvottelutulos. Tulos on sellainen, jota parempaa ei synny sopimusten ollessa voimassa ja vieläpä ilman joukkovoimaa. Tämä sopimus tulee kaataa SAK:laisten liittojen hallintojen toimesta. Syitä on useita, joista itse ajattelen merkittävimmän olevan se, että tämän sopimuksen myötä ay-liike olisi pistetty aisoihin kun hallitus jatkaa leikkauslinjalla eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien, vammaisten, sairaiden ja ympäristömme kustannuksella. Tässä blogissa nostan kuitenkin esiin vain yhden yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksen heikon kohdan, vaikka sopimus on niitä täynnä.

Selviytymislauseke.

Yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksessa puhutaan yhtenä osana selviytymislausekkeesta, jonka myötä voidaan sopia työehtosopimuksia alemmasta palkasta, jos sillä on pyrkimyksenä pelastaa työpaikat. Jatkossa tällainen sopimus voitaisiin tehdä paikallisesti ilman ammattiliittojen hyväksyntää, mikäli yhteiskuntasopimus hyväksytään.

Kuulostaa jalolta ajatukselta, johon varmasti äkkiseltään kuka hyvänsä työntekijä olisi valmis. Siis pienentämään hiukan palkkaa, jotta työpaikat säilyvät. Tämä johtaisi kuitenkin monilla aloilla siihen, että yritykset kilpailevat lopulta itsensä pohjalle, jossa työntekijöille maksettaisiin enää hyvin, hyvin vähän palkkaa.

Otetaan esimerkiksi kaupan ala. Suurella alalla, joka työllistää lähes 300 000 työntekijää, maan hallitus päätti vapauttaa kaupan aukioloajat. Kuten alan useat asiantuntijat totesivat ennen muutosta, se tulisi johtamaan pienten kauppojen myynnin supistumiseen, joka on jo nyt todettavissa erittäin radikaalisti. Nyt näillä pienillä kaupoilla olisi siis selviytymislausekkeen perusteella mahdollisuus pienentää palkkoja. Henkitoreissaan olevat kaupat pysyisivät näin ollen vielä auki ja pystyssä, mutta mitä tapahtuisi seuraavan lakimuutoksen myötä?

Entä mitä se tarkoittaisi esimerkiksi siivousalan liikkeissä, joissa jatkuvasti isot toimijat syövät markkinoilta pieniä ja alan palkkakehitys on huono? Siivousalalla lähes jokainen yritys voisi tällä hetkellä näyttää täyttävän selviytymislausekkeen kriteerit, sillä arvon lisäys alalla perustuu lähes ainoastaan suureen volyymiin.

Palkkoja polkemalla myöskään alan tuottavuuskehitys ei lähtisi nousuun. Alalla on jo paljon teknologista kehitystä, mutta sen käyttöönottoa jarruttaa vain se, että palkat ovat pysyneet niin alhaisina, että on halvempaa palkata suuri joukko ihmisiä kuin ostaa muutamia koneita. Mielestäni työstä pitää maksaa kunnon palkka ja kun tekniikan kehittymisen myötä työt vähenevät, ihmisille mahdollistetaan tuottavuuden kehittymisestä saaduista rahoista laadukasta vapaa-aikaa.

Kun selviytymislausekkeen yhteyteteen lisää yhteiskuntasopimuksen neuvottelutuloksen toisen kohdan, on soppa lopulta selvä ja toimeentulojärjestelmämme lopllisesti romutettu. Nimittäin yhteiskuntasopimuksella on tarkoitus siirtää työntekijöille aiempaa suurempi vastuu työttömyysvakuutusmaksujen hoitamisesta. Kun palkat pienenee, tarkoittaa se puhtaasti työttömyysturvajärjestelmämme lopullista alasajoa ja työttömien toimeentulon viimeistäkin leikkaamista. 

Tällaista sopimusta ei tule missään nimessä hyväksyä, sillä se ajaa ainoastaan yhtiöiden ja niiden omistajien etua. Mikäli oikeasti haluttaisiin työllisyyttä ja sitä kautta ostovoimaa parantaa, lääkkeet ovat aivan toisenlaiset kuin nyt nähtävä yhteiskuntasopimus!

Ajatukset ovat omiani

Joonas Tuomivaara

PAM - keskolaisten ammattiosaston varapj.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Juhani Kahela

Koko ay-mafian toiminta tulisi kieltää. Täysjärkinen ihminen saa otta lainaa niin paljon kuin saa ja haluaa. Ihminen on täysjärkinen tekemään sopimuksia. Kun sopimuksen nimi on työsopimus, niin ihmisestä tulee holhottava. Se on ihmisen halventamista. Kolmikannan saavutukset. Työtä vailla olevia on 600.000, valtion velka huitelee 150 miljardissa ja vienti ei vedä. Länsimaisissa talouksissa olemme lakoilla, yleissitovilla tesseillä jne kolmen surkimuksen joukossa. Muuthan ovat Kreikka ja Venezuela. On niitä ollut muitakin, esim Islanti, Irlanti ja aikanaan Tanska,. Niissä nousu on lähtenyt käyntiin laittamalla työelämä uusiksi. Miksi muitten lääkkeet eivät toimi Suomessa? Vastaus on yksinkertainen. Eduskunta on ay-mafialle alistettu kumileimasin.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Meillä jokaisella on työ, jonka joku myy olisi valmis tekemään halvemmalla.

Mihin saakka sinun rahkeesi riittävät tarjouskilpailussa?

Mietitään vaikkapa kuorma-autoliikennettä.

Kotimaiset yritykset ovat ahdingossa, kun virolaiset tekevät halvemmalla. Pian puolaliset polkevat virolaisten hintoja ja ei kauaa, kun ukrainalaiset tekevät sen vielä halvemmalla...

Kilpailu loppuu vasta sitten, kun maksat siitä ilosta, että saat tehdä työtä.

Juhani Kahela

Työllä on maailman markkinahinnat. Eri töissä se on erilainen. Työn hinta määräytyy maailmalla, ei Hakaniemessä kuten jotkut uskovat. 6 miljoonaa maailman 7 miljardista ihmisestä pärjää parhaiten, jos alkaa elää maailman pelisäännöillä. Omat pelisäännöt voi unohtaa. Suomen yhteiskuntasopimukselle nauretaan ja kysytään mikä on teidän seuraava hölmöys. Yritäpä selittää intialaiselle ostajalle, että osta suomi-kone vaikka se 25 prosenttia kalliimpi kuin puolalainen. Ihan sen sen takia, että Suomessa on yhteiskuntasopimus. Tällaisen episodin jälkeen hän ei enää halua uhrata aikaan suomalaisten hölmön kanssa.

Rahkeeni ovat kestäneet hyvin. Firmat ovat USA:ssa, Virossa ja LUXissa. Esimerkiksi USA on niin upea paikka pitää yritystä. Kustannukset ovat 25 prosenttia alle Suomen tason. Ihmiset ovat sitoutuneet yritykseen ja ay-liikettä vieroksutaan ja pidetään aikansa eläneenä yhteiskunnan jarruna. Suomen palkkakustannuksilla ostovoima USA:ssa on + 50 prosenttia. Suomen aivovienti on pelottavaa. Firmani USA:an siirtyneet keski-ikäiset insinöörit vaativat pääsyä sinne. Siellä on koulutettujen tulevaisuus, ei verohelvetissä nimeltä Suomi. Yksi Kreikan talouden nousun este on aivovienti.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #5

Ensimmäisessä kommentissa ei tullut esille se, että olet yrittäjä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #5

Ja USAn duunarien palkkataso 1970-luvun luokkaa.
___________________________________

Jos puhutaan vaikka siivoojista ja muista matalapalkka-aloista Suomessa, niin totuus on se, ettei niillä palkoilla elä suuremmissa keskuksissa vaan melko järjestäen joudutaan hakemaan vuokratukea jne.

Eli yhteiskunta maksaa sen palkanosan, jota yrittäjät, varsinkin kv yrittäjät eivät maksa.
Ja tämä nostaa veroja. Joten on aika turha itkeä sekä palkoista että veroista.

Henry

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #10

Osuit asian ytimeen. Verohelvetissä verot ovat niin korkeat, että homma ei vain toimi. Talous toimii parhaiten, jos veroaste on luokkaa 40. Suomessa pyyhkii luokkaa 60. Kun suurituloisia on vähän, niin ollut pakko verottaa pienituloisia. Ei tuloveroina vaan alveilla, energiaveroilla, kiinteistöveroilla jne. Helppoa mutta vaikeaa, kun puolueet ostavat ja ovat ostaneet ääniä jakamalla verovaroja sinne sun tänne. Ranskalainen filosofi totesi, että verotus on laillistettua ryöstöä, silta osin, kun se ei palvele ihmisen jokapäiväisiä elämän tarpeita. Kenen elämä on esimerkiksi kiinni oopperasta, jäähalleista ja teattereista?

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #10

Osuit asian ytimeen. Verohelvetissä verot ovat niin korkeat, että homma ei vain toimi. Talous toimii parhaiten, jos veroaste on luokkaa 40. Suomessa pyyhkii luokkaa 60. Kun suurituloisia on vähän, niin ollut pakko verottaa pienituloisia. Ei tuloveroina vaan alveilla, energiaveroilla, kiinteistöveroilla jne. Helppoa mutta vaikeaa, kun puolueet ostavat ja ovat ostaneet ääniä jakamalla verovaroja sinne sun tänne. Ranskalainen filosofi totesi, että verotus on laillistettua ryöstöä, silta osin, kun se ei palvele ihmisen jokapäiväisiä elämän tarpeita. Kenen elämä on esimerkiksi kiinni oopperasta, jäähalleista ja teattereista?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #5

"Yritäpä selittää intialaiselle ostajalle, että osta suomi-kone vaikka se 25 prosenttia kalliimpi kuin puolalainen. Ihan sen sen takia, että Suomessa on yhteiskuntasopimus." Täysin oikein!

SAK ja/tai sen liitot eivät pysty sanelemaan ostajalle paljon tuotteesta täytyy maksaa. Jos haluamme pitää hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä, meidän on mukauduttava siihen mitä asiakas haluaa. Tämä yksinkertainen asia näyttää olevan monella hukassa.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #23

Älyttömien päätöste logiikka. Päättäjille ensimmäiseksi tärkein on oma valta ja sen kasvattaminen. Koskee yrittäjiä, poliitiikkoj, johtajia ja ay-pamppuja. Ay-liike on hienosti onnitunut tässä. Eduskunnasta on tullut ay-mafian leimasin. Toiseksi päätösjärjestyksessä tulee omat edut. Koskee samanlailla kaikkia päättäjiä yritysjohtajista poliitikkoihin. Kolmanneksi tulee niiden asioiden ajaminen, joita on valittu edustamaan. Asia, joka unohtuu useimmiten täysin. Muualla ay-liike on ollut uudistamassa työelämää niin, että ihmisillä on töitä vaikkakin alhaisemmalla palkkatsolla. Vertaa Saksa Suomi. Saksassa lähes täystyöllisyys, meillä työtä vailla 20 prosenttia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ette te saa meitä työtä tekeviä mukaan tuohon: "Ne vievät meiltä vallan" -hekumointiin. Yhteiskuntasopimus on parasta, mitä AY-liike on vuosiin saanut aikaan. Kyllä, AY-liikkeen määräysvalta vähenee, mutta samalla työntekijöiden itsemääräämisoikeus työpaikoilla kasvaa.

Yhdessä yrittäjän kanssa suurimmassa osassa pienyrityksiä asioista on tähänkin asti sovittu. Nyt tälle yhteistyölle saadaan virallistetut toimintatavat.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Selviytymislauseke:

Teoriassa firma voitaisiin hyvin "sopivasti" tehdyillä tilinpäätöksillä pitää jatkuvasti siinä tilassa, että palkkoja on alennettava, jotta työpaikat säilyvät.

Tämä olisi helppoa esim. ottamalla "riittävän" korkeakorkoista lainaa joltain ulkomaiselta "tytäryhtiöltä."

Rahat säilyvät "konsernissa" mutta Suomessa oleva yritys keikkuisi jatkuvasti kannattavuuden rajoilla.

Ja eikun palkkoja alaspäin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä on hirmuista menoa. Työtätekeviä isketään nyt polvilleen.

Yhteiskuntasopimuksessa on kyse historiallisen suuresta tulonsiirrosta työtätekeviltä kapitalistiluokalle.

Viime vuoden huippuvoitot ja osingonjaot eivät ole ahneille kylliksi.

Palansaajien menetykset ovat suurimmillaan 3,5 - 5,0 miljardia/vuosi. Laskelma perustuu arvioon vuoden 2016 bruttokansantuotteesta (200 mrd) työllisistä palkansaajista (1,4 miljoonaa) ja nettopalkkaosuudesta (50% bkt:sta).

Menetys/palkansaaja 1750 - 2500 euroa/vuosi. Lisämenetykset paikallisesta sopimisesta vielä päälle.

Pekka Pylkkönen

Mitkä huippuvoitot? Osingot ovat toki korkeita, mutta Suomen noin 280.000 yrityksestä viisi (5) yritystä maksaa yli puolet kaikista osingoista (Nordea, Nokia, Sampo, Teliasonera ja Fortum). Kokonaisuutena yrityskentän tilanne heikkenee jatkuvasti. Kokonaispääoman tuotto on laskenut nyt 3,8%:iin.

Kai se nyt on ihan luonnollista että kun BKT laskee se näkyy myös palkoissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos palkat laskee se näkyy BKT:ssä

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

No palkkojen pitää kulkea tuottavuuden perässä tai työltä loppuvat ostajat. Kyse on balanssista eikä kilpajuoksusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Balanssikyky olisikin parempi kuin kilpailukyvyn perässä juokseminen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Suomessa elämme hyvää aikaa kun muu maailma valmistaa hyödykkeemme pilkkapalkalla vaatteita myöten.
Jos olisi ostettava nykyasunnon koko sisustus huonekaluja myöten Suomessa valmistettua olisimme yllättäen köyhiä.
Minun eläkeläisen elintasoni perustuu valtaosalta siihen että joku tekee tarvitsemani edullisesti, toisin oli elintaso nuoruudessa jolloin oli tarjolla vain suomalaista tuotetta.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Rauno, Luuletko että ulkomaalainen ostaja heltyisi ostamaan suomalaisia tuotteita, jos vedät nämä numerot esiin ja valitat, että kapitalisti meillä imee työtätekeviä.

Juhani Kahela

Kuules Rauno. Laskelmasi on tarkoitushakuisen virheellinen. Sopimuksella on tarkoitus synnyttää lisätyöpaikkoja ja sitä kautta kasvattaa palkkasummaa. Esimerkisi jos syntyy 50.000 työpaikaa, niin palkkasumma kasvaa 2-3 miljardia. Taloutensa korjanneissa maissa on laskettu, että alentamalla kaikkien palkkoja ja siten syntyvillä työpaikolla kansantalouden palkkasumma kasvaa. Laskelmat ovat toteutuneet. Ja kansan hyvinvointi on lisääntynyt. Näihän Suomessa toimittiinkin toistakymmentä kertaa enneen euroa. Palkanalennuksen nimi oli devalvaatio. Nyt neillä on käytössä Pohjois-Korealainen demokratia. Kansa saa kärsiä, kunhan valta säilyy Hakaniemen ay-mafialla.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ole hyvä ja osoita laskelma virheelliseksi.

Juhani Kahela

Hyvä Rauno. Laskelmasi on yksi pala 1000-palaisesta pelistä. Sinällään oikea. Kansantalous on yksi kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ottamalla siitä yhden sopivan palan, niin voi olla todistavinaan juuri sen mitä haluaa kuten sinä teit. Teen tilauksestasi melkein minkä tahansa kansantalouden laskelman, kun kokonaisuutta ja ympäristötekijöitä (muuta maailmaa) ei tarvitse ottaa huomioon.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Toisessa lauseessa sana "tarkoitus". Paino sille, eikö niin? :>/

Devalvaatiossa ei esim. suhde vuokriin muutu, koska rahan hintaa alennetaan.
Palkanalennuksissa se muuttuu yhtä paljon kuin mitä palkkoja lasketaan.
Ja kaikki muukin; työmatkat, ruoka jne.

Henry

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Henry Björklid

"Devalvaatiossa ei em. suhde vuokriin muutu, koska rahan hintaa alennetaan ". Ei niin, mutta kun devalvaatiossa vuokrat nousevat, samoin työmatkat kallistuvat ja ruoan hinta nousee valuutan ulkoisen arvon heiketessä. Meinasitko, että energia, velan arvo, tuontitavaroiden hinta ei muutu devalvoitaessa.

Kaikki ulkomailta tuodun tai ostetun tuotteen tai palvelun hinta nousee devalvaatiprosentin verran. Sen jälkeen iskevät spekulantit ja valuutan arvo voi laske vaikka 70 %. Sehän se vasta ostovoimaa heikentää. Keskon jannukin saa tyhjässä varastossa yksin trukkiaan pyöritellä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Parhaillaan Ylen uutisten pääasiana näyttää olevan se, että neuvottelutulos ei välttämättä tue miljardin alennuksia valtionveroon. Voisiko joku ay-pomo kertoa meille köyhille, mikä ongelma tämä on? Hyväksykää se nyt tällaisena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun suomalaisia tuotteita myydään vientimarkkinoille, siellä kilpaillaan kustannuksista koko maailman kanssa. Kotimarkkinat eivät Suomea pelasta.
Mahtoiko blogisti muistaa ollenkaan vientiä ja sitä, että se on Suomen kansantalouden kannalta kaikkein oleellisin BKT:ta generoiva tekijä?

Tatjaana Grundström

Kun Suomessa puhutaan lamasta niin joka firma alkaa pitämään yt. On firmoja joilla menee hyvin ja silti irtisanotaan ihmisiä. Yhtäkään työpaikkaa ei tule vaikka millaisia leikkauksia tehtäisiin. Hyvä että on ammattiosastoja pitämässä puolia.

Toimituksen poiminnat