Joonas Tuomivaara Tässä blogissa: ammattiliitot, ay-liike, yhteiskunta, talous, hyvinvointi, ihmisarvo, demokratia, politiikka, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus

Kesko ja ihmisoikeusloikkaus vai sittenkin -loukkaus?

Olin aikeissa kirjoittaa Keskon huonosta yhteiskuntavastuutoiminnasta luettuani Andy Hallin vankeustuomiosta, jonka hän sai tutkittuaan Finnwatchin toimeksiannosta suomalaisten kauppabrändien, eli myös Keskon Pirkka -ananasmehutuotannon vastuullisuutta. Olin esittänyt Keskon yhtiökokouksessa 2013, että se ryhtyisi toimiin Hallin puolustamiseksi erityisesti, jotta ihmisoikeusloukkauksista uskallettaisiin ilmoittaa tulevaisuudessa nykyistä herkemmin. Näin se ei kuitenkaan halunnut toimia, vaan se vaikeni omassa toimitusketjussaan ilmenneistä vakavista ihmisoikeusongelmista ja antoi niiden esiintuojan päätyä tuomituksi. S-ryhmä sen sijaan todisti Andy Hallin puolustuksen todistajana.

Sitten luin iloisia uutisia! Kesko on tehnyt ammattiliittojen yhteistyöverkoston avulla ihmisoikeuksiin liittyvää selvitystä sen hankintaketjun erityisissä riskimaissa. Selvitystyö aloitettiin vain vuosi sen jälkeen kun yhtiökokouksessa vaadin Keskon ryhtymistä toimiin tässä esiin nousseessa ananasmehutapauksessa, jossa ilmeni mm. ihmiskauppaa, pakkotyötä ja lapsityövoimaa. Lisäksi Kesko on tehnyt ihmisoikeuksia koskevan sitoumuksen, jossa se sitoutuu kunnioittamaan kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia.

Vielä vuonna 2012, täällä koto-Suomessa, Keskossa keskusteltiin luottamusmiehen perusoikeuksissa ilmenevistä ongelmista. Ihmisoikeussitoumus ja sen julkistaminen kuulostavat tässä kontekstissa erinomaisilta askelilta, miltei loikilta, kohti aidosti vastuullista toimintaa.

Työsuojeluvaltuutettuna koen, että tämä julkinen sitoumus antaa erinomaisen työkalun työpaikan kehittämiseen ja ongelmiin puuttumiseen sekä kansainvälisen solidaarisuuden käytännön toteuttamiseen. Tässä blogissa ei ole paljoa toimestani kiitosta Keskolle jaettu, enkä nytkään kykene kuin puolikkaan sellaisen sanomaan. Se on paljon, jos katsoo aiempia tekstejäni firmaan liittyen.

Ristiriita yhtiöiden toiminnan ja ihmisoikeuksien välillä kuitenkin on olemassa, ainakin nykyisessä yhteiskuntajärjestelmässämme. Se on laajempi, kuin vain Keskon oman toiminnan vaikutus. Se on systeeminen, vaikka peilaan sitä luonnollisesti työpanokseni ostavan yhtiön kautta.

Kun Kesko ilmoittaa sitoutuvansa noudattamaan kaikkia ihmisoikeuksia, kaikessa toiminnassaan, se ei oikeasti tarkoita sitä. Se ei tarkoita sen toimien välillisiä vaikutuksia ja niiltä se haluaa silmänsä myös sulkea. Se on osa systeemiä ja osa nykypelin lainalaisuuksia. Muutenhan Kesko olisi lopettanut yhteistyön Starbucksin, Sodastreamin, Nestlén, Terveystalon ja muiden edellä mainittujen kaltaisten yritysten kanssa, jotka harjoittavat ja/tai ajavat mm. veronkiertoa, lapsityövoimaa, luonnonvarojen yksityistämistä, pakkotyötä ja muita yleisesti kansainvälisen oikeudenkin vastaisina tulkittavia epäoikeudenmukaisuuksia.

Kesko vahvistaa toiminnallaan jo globaalisti vahvan markkina-aseman omaavia yhtiöitä, siitäkin huolimatta, että ne esimerkiksi ovat saaneet tuomioita veronkierrosta. Se auttaa niiden leviämistä ainakin kotimaisille markkinoillemme, ottaen itse provision jakeluverkkonsa hyödyntämisestä. Toisin sanoen jo vahvan aseman saavuttaneet yritykset vahvistavat toinen toistensa asemaa ja jos asema on saavutettu viekkaudella ja vääryydellä, ollaan pian tilanteessa, että ihmisoikeudet todenteolla ovat kyseenalaisia. Kesko toimii näin, koska pelko siitä, että jos se ei niin tee, joku muu tekee ja kääräisee toiminnalla sievoisen tukun rahaa omistajien taskuun, samalla kun yhteistyöstä kieltäytynyt menettäisi markkinaosuuksiaan. Pelko, se on systeemissämme sisään rakennettua. Jos et ole riittävän röyhkeä ja jos et ole riittävän nopea, menetät asemasi.

Ihmisoikeuksiin kuuluu mm. orjuuden ja pakkotyön kielto, oikeus työhön, oikeus opetukseen, oikeus riittävään elintasoon ja oikeus sosiaaliturvaan. Jokainen voi itse miettiä, miten nämä oikeudet toteutuvat tämän hetken Suomessa ja miltä näyttää näiden oikeuksien tulevaisuus, vahvistuvalta vai heikkenevältä.

Mielestäni kaikki oikeuksia, joiden olemassaolo on jo nyt erittäin uhattuna, ihan täällä Keskon päätoimialueella Suomessakin, kun hallitus ”kestävyysvajeen” ja ”heikentyneen kilpailukyvyn” varjolla haluaa näitä oikeuksia osalta kansasta viedä pois. Niin kutsuttu kestävyysvaje ja valtiontalouden heikko tila olisi korjattavissa veronkierron ja harmaantalouden kitkemisellä lähes täysin.

Yritykset vaativat jatkuvasti, että vastuullisuuden ja sen valvonnan tulee perustua vapaaehtoisuuteen, koska se mukamas takaa parhaat lopputulokset. Samaan aikaan säätelyä halutaan vähentää, jotta yrityksien ”toimintaedellytykset paranisivat” ja jotta ”ne voisivat työllistää enemmän”, siis vaikuttaa ikään kuin myönteisesti yhteiskunnan tasa-arvoisuuteen ja ihmisten hyvinvointiin.

Säätelyä on päinvastoin lisättävä. Nyt olemme auttamattomasti myöhässä, kun mm. tässä tekstissä kuvatunlaiset yhtiöt solmivat keskenään yhteistyösopimuksia, pönkittäen toinen toistensa asemaa. Sitten itse laatimiensa auditointijärjestelmien kautta he tyynnyttelevät kuluttajilta tulevan näennäisen paineen, ryhtyen oman yhdistyksensä kautta pikku hiljaa asioita parantamaan.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander on tämän tästä esiintynyt julkisuudessa vaatien palkkojen leikkauksia (tässä linkki vielä toiseen artikkeliin). Hän on vaatinut niitä, vaikka hänen omassa yhtiössään henkilöstökulut eivät pitkällä aikavälillä ole juuri kasvaneet, osingon maksu on moninkertaistunut, kuten myös ylimmän johdon saamat palkat ja palkkiot. Miten siis oikeasti Mikko Helander katsoo toimivansa yrityksen arvojen mukaisesti, kun hän haluaa heikentää ihmisten mahdollisuutta riittävään elintasoon?

Omaan silmään tilanne näyttää siltä, että samaan aikaan kun Keskon vasenkäsi on tehnyt arvokasta työtä ihmisoikeusarvioinnillaan, on oikea käsi murentanut koko pohjaa tietoisilla päätöksillä. Näin toimii useat yritykset Suomessa ja globaalisti, vedoten markkinatalouden välttämättömiin lainalaisuuksiin. Siksi ihmisoikeussitoumukset ja vastuullisuusjulistukset ovat enemmän markkinointia kuin aitoa huolta ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Mutta on kuitenkin erinomaista, että yritykset julistavat vastuullisuuttaan, sillä silloin meillä on konkreettinen mahdollisuus vaatia yhtiöiltä parempaa toimintaa ja tarkistella heidän toimintaansa avoimemmin. Siksi ay-liikkeen, kuluttaja- sekä kansalaisliikkeiden ja tavallisten kansalaisten tulee jatkaa yritysten toiminnan kyseenalaistamista, näyttäisipä toiminta ulospäin kuinka aurinkoiselta hyvänsä.

Meidän tulisi vaatia globaalia sääntelyä, jolla määrätään verot tasapuolisesti maksettavaksi niihin maihin, joissa työ ja tulos tehdään. Meidän ei tule missään nimessä hyväksyä sitä, että yritykset itsenäisesti vain tutkivat omaa vastuullisuuttaan siitä raportoiden ja pitäen omia vastuullisuusvalvontayhdistyksiään riittävinä suorittamaan yritysten omaa valvontaa. Kun yritykset riistävät yhtä palestiinalaista, riistää yritys samassa suomalaista, koska kilpailu alaspäin on kuin syöksykierre, mikäli siihen kerran suostutaan. Kun yhden oikeudet on poljettu, on seuraavan oikeudet seuraavat poljettavaksi.

Keskon julkisilta sivuilta voi ladata niin yhteistyökumppanille kuin henkilöstölle suunnatut vastuulliset toimintatavat oppaan, eli ”K Code of Conduct”. Henkilöstölle tarkoitetun opuksen sivun 19 päättää seuraava lause: ”Emme koskaan toimi tavalla, joka voisi vahingoittaa Keskon mainetta tai kilpailussa menestymistä.”

Onko tämä blogi toimintaa, joka vahingoittaa Keskon mainetta tai kilpailussa menestymistä? Omasta mielestäni ei. Olen pääjohtajallemmekin kasvotusten luvannut, että niin kauan kuin hän esiintyy julkisuudessa työntekijöiden työehtojen heikentämismielessä tai jos yhtiö pyrkii hankkimaan itselleen markkinaetua peittelemällä osaa yhtiön toiminnassa tapahtuvista asioista, tai ainakin harhauttamalla kuluttajia katsomaan sivulle, tulen minäkin asioista kertomaan näkemykseni julkisesti.

Ilmaisun vapauttani ei ole rajoitettu ja luotan pääjohtajamme sanaan, ettei siihen tulla puuttumaan. Samaa ei voi sanoa Helanderin edeltäjästä Matti Halmesmäestä... Hänen lähtönsä jälkeen moni asia on jo muutettu Keskossa parempaan, vaikken uskokaan yhtiön toiminnan koskaan saavuttavan sitä, mitä se julistuksissaan vannoo. Asioista on kuitenkin lupa käydä keskustelua avoimesti ja avoin keskustelu on edellytys sille, että kehitystä on mahdollisuus saada aikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat