Joonas Tuomivaara Tässä blogissa: ammattiliitot, ay-liike, yhteiskunta, talous, hyvinvointi, ihmisarvo, demokratia, politiikka, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus

Sananvapaus ja lakkohimo!

Keskolaisten ammattiosasto ilmoitti valmistautuvansa poliittiseen lakkoon kuultuaan Sipilä-gatesta ja Ylellä tapahtuneista asioista. Ylen toimittajat olivat ryhtyneet maassamme poikkeuksellisen voimakkaisiin ratkaisuihin koettuaan, että Yle ei enää ollut riippumaton media ja että sen journalistiseen sisältöön pääsi poliittinen toimija vaikuttamaan. Tilanne oli jo johtanut irtisanomisella uhkaamiseen.

PAM – keskolaisten ammattiosasto ei päättänyt lakosta. Toisaalta, niinkin olisi voinut käydä. Mutta miksi keskolaisten ammattiosasto päätyi moiseen ratkaisuun, jota moni on pitänyt täysin asiaankuulumattomana ja ylimitoitettuna?

Aivan keskeisiin perusoikeuksiimme kuuluu sananvapaus ja lakko-oikeus. Ne kulkevat todella pitkän tien käsi kädessä, rintarinnan ja ovat erottamattomat. Jos median riippumattomuutta suitsitaan poliittisen johdon toimesta, vallitsee maassa kulloinkin vain yksi totuus. Vaaleissa näkyvyyden saisi valtaapitävät ja mitäpä jos suuryhtiön johtajien ja omistajien bisneksen teon edessä olisi ikäviä työläisiä, yritettäisiinkö vaikuttaa esimerkiksi pääministeriin?

Keskolaisten ammattiosaston silmin voisi tilanne olla se, että työnantaja irtisanoo tuhat työntekijää täysin mielivaltaisesti, eivätkä työntekijät saisi ääntään kuuluviin mediassa. Keskolaiset saattaisivat ryhtyä asian tiimoilta lakkoon, mutta tyhjät kaupan hyllyt saattaisi voida selittää esim. kuljetuskaluston hajoamisella tai vaikkapa järjestelmähäiriöistä johtuvista katkoksista. Todellista laajaa painetta huolehtia työntekijöiden säällisestä asemasta ei enää olisi. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin ollut se, että media on kiitettävästi nostanut myös työntekijöiden äänen julki ja se on myös osaltaan vaikuttanut siihen, että keskolaisten ammattiosasto on onnistunut pelastamaan tänä vuonna satoja työpaikkoja.

Poliittinen lakko, ei ikinä ole laiton. Ei niin pitkään kun maamme perustuslaki on mikä on ja niin kauan kuin maatamme sitoo kansainväliset sopimukset ja EU:n säädökset. Ne kaikki takaavat tällä hetkellä oikeuden poliittiseen lakkoon. Itse en tiedä, mikä olisi parempi poliittisen lakon syy kuin perusoikeuksien puolustaminen.

Kokoomuspoliitikko Sanna Vauranojan mielestä meillä on mennyt suhteellisuudentaju kokonaan. Hän viittaa omassa blogissaan, että ihmisten ei tulisi huolehtia kuin omista asioistaan. Keskolaisille, eikä kansalle yleisemminkään, ilmeisesti ei kuulu sananvapaus. Hän sanoo, että jos ollaan valmiita lakkoilemaan sananvapauden puolesta, niin samalla voitaisiin lakkoilla Venezuelan tilanteen tai vaikkapa Etelämantereen pingviinien puolesta. Niin minunkin mielestäni voisimme ja itseasiassa, niin olemmekin tehneet.

Vuonna 2014 laitoimme paljon kohua herättäneet ananasmehut kolmen päivän käsittelykieltoon, koska niiden tuotannossa oli ilmennyt mm. ihmiskauppaa ja lapsityövoimaa. Myös AKT on saanut toimistaan aivan kansainvälistäkin tunnustusta. Se nimittäin taisteli Etelä-Afrikan apartheidia vastaan erittäin ansiokkaasti.

Mikäli perusoikeuksiamme rajataan ja kansalaiset ovat siihen suostuvaisia, suostumme samalla siihen, ettei meillä ole mahdollisuuksia vaikuttaa lapsityövoimaan, rotuerotteluun eikä vallan keskittymiseen. Heittäisimme hyvästit demokratialle ja oikeusvaltiolle. Eläisimme yhteiskunnassa, jossa parhaimmillaan yksittäinen ihminen voisi päättää erittäin merkittävässä määrin kohtaloistamme. Vahvan tehtävä on tukea heikkoa ja jos päätämme, että jokainen vastaa vain suoraan itseensä vaikuttavista asioista, menetämme kaikki asemiamme suhteessa niihin, jotka tällä hetkellä todellista valtaa käyttävät.

Vielä lopuksi toteaisin niin ammattiliittojen keskusjärjestöjen, ammattiliittojen kuin ammattiosastojenkin säännöissä lähes kaikissa todettavan, että ne toimivat yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Jos antaisimme pääministerille mahdollisuuden säätää mitä hänen sidonnaisuuksistaan on sopivaa mediassa kertoa, toimisi ay-liike omia sääntöjään vastaan.

Tässä kirjoituksessa esitetyt mielipiteet ovat omiani.

Joonas Tuomivaara

PAM - keskolaisten ammattiosaston varapuheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Luettuani teidän uutisen, jäin miettimään, että onko PAM yhtä järkkymättömästi demokratian ja perusoikeuksien puolesta puhuja, kun puhtaan esim. yleissitovuuden ongelmallisuudesta suhteessa demokratiaan tai suhteessa yhdistys- ja sopimusvapauteen?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Enpä juuri. Enemmänkin kannatan työmarkkinoiden eriyttämistä politiikasta ja vapaampia työmarkkinoita ilman yleissitovuutta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Ok..no entä jos silloin tulee pääministeri joka vaatii kikya?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #21

Ei tietenkään hyvä asia, mutta jos rakenteitakaan pureta, niin parempi kuin ei mitään.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

En tajua miten tuossa tilanteessa Keskon pitäisi olla yrittäjänä "lakossa"
maksumiehenä?
Tuskin Kesko on Ylen tiedotuspolitiikkaan millä tavalla ollut vaikuttamassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän tuohon voi muuta kommentoida kuin että sairasta, vanhana luottamusmiehenä kaupanalalla ymmärrän, että lakkoillaan omien etujen puolustamiseksi, ja silloinkin vain viimeisenä keinona.

Tällainen lakolla uhkaaminen ja yksityisen yrittän ongelmiin saattaminen on jotensakin ällöttävää, voisitte avata sen oven ulkomaailmaan ja kysyä kansalaisilta, mitä mieltä he ovat tällaisista lakoista.

Pitää olla pelisilmää, eikä poliittinen lakko osoita sitä millään lailla, lapsellista omaan napaan tuijottamista, jolla ei ole mitään tekemistä järkevän työtaistelun rinnalla.

Ette edes tiedä tosiasioita kyseisestä Sipilän ja ylen yhteyksisä, ja jo lakolla uhataan.

Vauranojaa komppaan kyllä tässä asiassa, että kun maailmassa on niin paljon huonoja oloja, niin miten olisi, jos lakkoilisitte vaikka koko seuraavan vuoden, sillä se maailman pelastus voisi saada hyvän alkusysäyksen.

Taitaa olla vieläkin työläisillä erittäin hyvät olot, kun tällaista kehtaa edes ehdottaa, ei siinä mitään jatkakaa vain tällä tiellä, niin pikkuhiljaa ammattiyhdistyksliikkeet ajavat itsensä sukupuuttoon, kukaan tervejärkinen nuori ei tuollaiseen liittoon liity. ja se on kyllä huomattu, että nuorien järjestäytyminen vähenee koko ajan ja tämä toiminta on hyvä esimerkki, miksi nuoret liittoja karsastavat.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Minä ehdotan, että poliittinen elintarvikealan lakko toteutettaisiin kiertävänä niin, että vuoroarkipäivinä lakko koskisi Keskoa, SOK:ta ja Lidliä, jolloin lakolla ei olisi välitöntä vaikutusta kansalaisten elintarvikkeiden saannille, mutta kaikkien kolmen suurimman kauppaketjun voitontavoittelu kärsisi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Saanko tiedustella miten voiton tavoittelu, joka siis Keskon osalta osakeyhtiönä on lakisääteinen tavoite, liittyy mielestäsi suunniteltuun lakkoon?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Siten, että kyseisille yrityksille tulee paineita saada lakko loppumaan ja osa omistajista saattaa yhtyä työntekijöiden poliittisiin vaatimuksiin Suomen hallitusta vastaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Sitä pelkäsinkin, mutta ikuisena optimistina en halunnut olettaa pahinta. Osakkeenomistajien lasten kidnappaus voisi toimia vielä tehokkaammin. Kun kerran luovutaan mielipiteen vapaudesta, ei luulisi muillakaan perusoikeuksilla tai laeilla olevan juuri merkitystä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minun mielestäni poliittiseen lakkoon ryhtyvät työntekijät tulisi erottaa ja ko. lakot murtaa sopivin keinoin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Löytyykö Suomessa riittävästi kaupan alan työntekijöitä, jotka ovat valmiita tekemään työtaistelun alaisia töitä? Vientirauhaa ja muita lakon murtamiseen erikoistuneita yhdistyksiä ei ole ollut Suomessa kohta 77 vuoteen, joka siis tulee tammikuussa täyteen talvisodan aikaisesta tammikuun kihlauksesta (1940).

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän näitä uusia vientirauhoja ala syntyä näiden aina niin viisaiden tuomivaarojen myötä?

Pekka Iiskonmaki

Ei muuta kuin peput penkkiin. Keskon väki on hyvin, hyvin vihainen.

Joulukiireet painavat päälle ja nyt olisi sopiva aika lomalakolle. Sitten lopputili

kouraan, kun palaavat poliittiselta punttikselta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tämän lakkoilun logiikkaa en ymmärrä lainkaan. Asiakkaat hakevat ostoksensa sitten viereisestä kaupasta.

Tämä lakkoilu taitaa vaikuttaa vain omaan väkeen. Pienipalkkaisen keskolaisen työntekijän tilipussi pienenee entisestään joulukuussa .

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ammattiliitoilla on isot lakkokassat sitä varten, että pystyvät maksamaan lakossa oleville työntekijöille korvauksia ansionmenetyksistä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mikko Nummelin

....mistähän ne lakkokassat ovat syntyneet ! Veronmaksajien tuella. Joka ikinen sentti.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #13

Ei ole kokonaisuudessaan, vaan työntekijöiden maksamista liittojensa jäsenmaksuista sekä liittojen omistamien liikeyritysten voitollisesta liiketoiminnasta. Joiltakin osin ammattiliittoja tuetaan veronmaksajien rahoista, esimerkiksi verovapauksin ja siten, että työttömyys- ja eläkekassat rahoitetaan lähes kokonaan pakollisista veroluontoisista työnantaja- ja työntekijämaksuista. Näiden etuuksien purkaminen johtaisi todennäköisesti myös paineisiin purkaa elinkeinoelämän järjestöjen vastaavia etuuksia, joten sellaiset uudistukset eivät ole politiikan korkealla tasolla järin suosittuja.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Joonas,

ei Lapuanliikkeen märkä-korviin kannata bittejä haaskata; heidän aivokäyränsä tunnetaan muutenkin.

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1737...

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Olenko tyhmä, kun en ymmärrä miten otsikon sana "lakkohimo" liittyy bloggaajaan kirjoitukseen?

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

"Mikäli perusoikeuksiamme rajataan ja kansalaiset ovat siihen suostuvaisia"...
Ei ole näkynyt kommennteja, eikä muita toimenpiteitä, ammattiittojen taholta, sitä vastaan, että maassamme on ratkaisevasti rajoitettu, mielipiteen- ja sanavatpautta säänöksillä, joka koskevat kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Ei ole myöstään vastutettu sitä, että lain mukaan on mediassa oltava vastaava päätoimittaja, jonka tehtävänä on rajoittaa median toimesta tapahtuvaa julkaisemista.
Ei vaikuta kovin johdonmukaiselta tämä perusoikeuksien puolustaminen. Siitä saa kuitenkin käsityksen melivaltaisuudesta.

Toimituksen poiminnat