Sananvapaus ja lakkohimo!

Keskolaisten ammattiosasto ilmoitti valmistautuvansa poliittiseen lakkoon kuultuaan Sipilä-gatesta ja Ylellä tapahtuneista asioista. Ylen toimittajat olivat ryhtyneet maassamme poikkeuksellisen voimakkaisiin ratkaisuihin koettuaan, että Yle ei enää ollut riippumaton media ja että sen journalistiseen sisältöön pääsi poliittinen toimija vaikuttamaan. Tilanne oli jo johtanut irtisanomisella uhkaamiseen.

PAM – keskolaisten ammattiosasto ei päättänyt lakosta. Toisaalta, niinkin olisi voinut käydä. Mutta miksi keskolaisten ammattiosasto päätyi moiseen ratkaisuun, jota moni on pitänyt täysin asiaankuulumattomana ja ylimitoitettuna?

Aivan keskeisiin perusoikeuksiimme kuuluu sananvapaus ja lakko-oikeus. Ne kulkevat todella pitkän tien käsi kädessä, rintarinnan ja ovat erottamattomat. Jos median riippumattomuutta suitsitaan poliittisen johdon toimesta, vallitsee maassa kulloinkin vain yksi totuus. Vaaleissa näkyvyyden saisi valtaapitävät ja mitäpä jos suuryhtiön johtajien ja omistajien bisneksen teon edessä olisi ikäviä työläisiä, yritettäisiinkö vaikuttaa esimerkiksi pääministeriin?

Keskolaisten ammattiosaston silmin voisi tilanne olla se, että työnantaja irtisanoo tuhat työntekijää täysin mielivaltaisesti, eivätkä työntekijät saisi ääntään kuuluviin mediassa. Keskolaiset saattaisivat ryhtyä asian tiimoilta lakkoon, mutta tyhjät kaupan hyllyt saattaisi voida selittää esim. kuljetuskaluston hajoamisella tai vaikkapa järjestelmähäiriöistä johtuvista katkoksista. Todellista laajaa painetta huolehtia työntekijöiden säällisestä asemasta ei enää olisi. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin ollut se, että media on kiitettävästi nostanut myös työntekijöiden äänen julki ja se on myös osaltaan vaikuttanut siihen, että keskolaisten ammattiosasto on onnistunut pelastamaan tänä vuonna satoja työpaikkoja.

Poliittinen lakko, ei ikinä ole laiton. Ei niin pitkään kun maamme perustuslaki on mikä on ja niin kauan kuin maatamme sitoo kansainväliset sopimukset ja EU:n säädökset. Ne kaikki takaavat tällä hetkellä oikeuden poliittiseen lakkoon. Itse en tiedä, mikä olisi parempi poliittisen lakon syy kuin perusoikeuksien puolustaminen.

Kokoomuspoliitikko Sanna Vauranojan mielestä meillä on mennyt suhteellisuudentaju kokonaan. Hän viittaa omassa blogissaan, että ihmisten ei tulisi huolehtia kuin omista asioistaan. Keskolaisille, eikä kansalle yleisemminkään, ilmeisesti ei kuulu sananvapaus. Hän sanoo, että jos ollaan valmiita lakkoilemaan sananvapauden puolesta, niin samalla voitaisiin lakkoilla Venezuelan tilanteen tai vaikkapa Etelämantereen pingviinien puolesta. Niin minunkin mielestäni voisimme ja itseasiassa, niin olemmekin tehneet.

Vuonna 2014 laitoimme paljon kohua herättäneet ananasmehut kolmen päivän käsittelykieltoon, koska niiden tuotannossa oli ilmennyt mm. ihmiskauppaa ja lapsityövoimaa. Myös AKT on saanut toimistaan aivan kansainvälistäkin tunnustusta. Se nimittäin taisteli Etelä-Afrikan apartheidia vastaan erittäin ansiokkaasti.

Mikäli perusoikeuksiamme rajataan ja kansalaiset ovat siihen suostuvaisia, suostumme samalla siihen, ettei meillä ole mahdollisuuksia vaikuttaa lapsityövoimaan, rotuerotteluun eikä vallan keskittymiseen. Heittäisimme hyvästit demokratialle ja oikeusvaltiolle. Eläisimme yhteiskunnassa, jossa parhaimmillaan yksittäinen ihminen voisi päättää erittäin merkittävässä määrin kohtaloistamme. Vahvan tehtävä on tukea heikkoa ja jos päätämme, että jokainen vastaa vain suoraan itseensä vaikuttavista asioista, menetämme kaikki asemiamme suhteessa niihin, jotka tällä hetkellä todellista valtaa käyttävät.

Vielä lopuksi toteaisin niin ammattiliittojen keskusjärjestöjen, ammattiliittojen kuin ammattiosastojenkin säännöissä lähes kaikissa todettavan, että ne toimivat yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Jos antaisimme pääministerille mahdollisuuden säätää mitä hänen sidonnaisuuksistaan on sopivaa mediassa kertoa, toimisi ay-liike omia sääntöjään vastaan.

Tässä kirjoituksessa esitetyt mielipiteet ovat omiani.

Joonas Tuomivaara

PAM – keskolaisten ammattiosaston varapuheenjohtaja

JoonasTuomivaara
Vasemmistoliitto Helsinki

Pitkän ja monipuolisen uran työsuojelun saralla tehnyt turvallisuus- ja työkykykoordinaattori, joka pyrkii tarkistelemaan asioita inhimillisesti ja tuomaan keskusteluun uusia näkökantoja ja vaijettuja tosiasioita.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu