Joonas Tuomivaara Tässä blogissa: ammattiliitot, ay-liike, yhteiskunta, talous, hyvinvointi, ihmisarvo, demokratia, politiikka, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, yhdenvertaisuus

2€ tunnille lisää – Täysin perusteltua Keskossa

Kauppalehti on tänään julkaissut artikkelin, jonka mukaan Keskon hallitus esittää yhtiökokoukselle hallituksen jäsenten palkkioiden korottamista 20%. Kauppalehti kertoo, että yhtiön hallituksen jäsenten palkkiot ovat pysyneet ennallaan vuodesta 2009.

Samaan aikaan kaupan alan duunarit neuvottelevat palkankorotuksista. Niissä väännetään kättä luultavasti murto-osasta siitä, mitä Keskon hallitus esittää omiksi palkkion korotuksikseen. Jos vertailua tehdään samalla aikajänteellä, on työntekijöille jäänyt ”gäppiä” noin 11,5% palkkakehityksessä verrattaessa Keskon hallituksen jäsenten palkkioiden kehitykseen.

Kaupan alan palkat ovat kasvaneet vuodesta 2009 vuoteen 2018 mennessä aika tarkalleen 10%. Lisäksi duunareita kurmootettiin kilpailukykysopimuksen leikkauksilla, vaikka ne eivät suoraan palkkaa alentaneetkaan, kuin palkattoman työajan pidennyksen osalta.

Kun huomioi, että Keskon toimitusjohtajien palkat ovat kasvaneet 2009 – 2016 jopa 61%, johdon etuuspohjaiset eläkkeet nelinkertaistuivat vuonna 2016 aiempaan vuoteen nähden ja pääjohtajan osakepalkkio kasvoi lähes 50% 2015-2016, voitaneen rehellisesti todeta tuloerojen kasvun olevan huimassa kiidossa Keskon sisällä.

Samaan aikaan merkittävä osa Keskonkin työntekijöistä joutuvat turvautumaan sosiaalitukiin, sillä heidän palkkansa ei riitä elämiseen. Tuottoa henkilöstö on kuitenkin saanut merkittävästi kasvatettua, sillä tulos per osake on kasvanut vuoden 2009 1,28€:sta vuoden 2017 2,28€:oon. Tämän tuoton kasvattamiseen siis jokainen veronmaksaja välillisesti osallistuu.

Keskolaisten ammattiosasto, jonka varapuheenjohtajana allekirjoittaneella on kunnia toimia, on esittänyt kaupan alan työehtosopimusneuvotteluille 2€:n tuntipalkan korotuksia ja aivan syystä. Kesko kuppaa työntekijöiden aikaansaamasta tuloksesta karhun osan omistajille ja tuo osuus on vuosi vuodelta kasvanut. Liikevoitosta Keskon omistajat ovat kietaisseet viime vuosina jopa yli 100%. Tänä vuonna Keskon hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa jaettaisiin 2,20€ per osake. Tämä on 97% vertailukelpoisesta tuloksesta. Vuonna 2009 osinkoa maksettiin 0,90€ per osake, eli silloin omistajat olivat huomattavasti maltillisempia maksaen ”vain” 70% liikevoitosta itselleen.

(kaikki Keskon luvut löytyvät osoitteesta www.kesko.fi)

SUMMA SUMMARUM

Keskon omistajat vievät liikevoitosta merkittävästi suuremman osuuden kuin ennen. Myös liikevoitto on merkittävästi suurempi kuin aiemmin.

Keskon johto tienaa todella paljon enemmän kuin muutamia vuosia sitten ja johdon etuuksien määrä on myös merkittävästi kasvanut.

Keskon työntekijöistä merkittävä osuus joutuu turvautumaan sosiaaliturvaan taatakseen hengissä pysymisen, eikä työntekijöiden palkkakehitys ole pysynyt edes inflaatiokehityksen mukana.

Kilpailukykysopimuksella leikattiin erityisesti köyhimmiltä duunareilta. Rikkaimmat tässäkin diilissä sivuutettiin.

JÄREITÄ KEINOJA ON KÄYTETTÄVÄ, JOTTA TYÖLLÄÄN YHTIÖIDEN VOITTOA KASVATTAVAT TYÖNTEKIJÄT SAAVAT ANSAITSEMANSA KORVAUKSEN.

 

 

Mielipiteeni eivät välttämättä edusta keskolaisten ammattiosaston mielipidettä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tervetuloa kapitalismiin. Näin se toimii, koska se on suunniteltu näin toimivaksi. Kapitalismiin ei kuulu mikään reiluus. Jotkut niin vielä kuvittelevat. Se perustuu vain pakkoon.

Työnantaja maksaa vain mitä on pakko maksaa saadakseen työntekijöitä. Joissakin erityistehtävissä oleville työnantaja joutuu maksamaan rutkasti muita enemmän, koska on pakko pitääkseen osaajat rahaa tekemässä.

Siis muista sana pakko. Se on kaiken avain.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olin puoli vuosisataa sitten Keskossa töissä. Vieläkin muistan yritystekniikan kurssilta Keskon kapitalismin tavoitteen:

Omistajille kohtuullinen voitto,
huomioiden myös työntekijät, toimittajat ja asiakkaat.

Onko tällaista sanottu missään muualla?
Nythän on tavoitteena mahdollisimman suuri voitto vain omistajalle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ahneus lisääntyy aina kun mahdollisuus lisätä voittoja kasvaa. Matalapalkka-alojen lisääntyminen alentaa ihmisten kokonaisostovoimaa joka johtaa yrityselämän entistä selkeämpään uusjakoon, menestyviin, kituviin ja toimintansa lopettaviin.

Juha Hämäläinen

Vaarini oli Keskon perustajia (Maakauppiaiden Oy). Hänellä oli liikkeessään samat periaatteet eli kohtuulliset hinnat. Hän myös työllisti mahdollisimman monta, koska ei pitäjässä monelle maattomalle töitä ollut.

Mummo ei pitänyt ilmeisesti tällaisesta vapaaehtoisesta sosialismista. Olisi saituruudella jäänyt enemmän omaan pussiin.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Homma ei muutu ennenkuin kansannousu on ovella. On turha luulla, että äänestäminen muuttaa mitään. Soini osoitti korruption ja moraalittomuuden laajuuden ja syvyyden.
Valitettavasti ei ole enää Suome miitä pelastaa. Jäljellä on totaalinen korporaatio valtio joka toimii kommunistisesti. soan jäljiltä jäi rauniot mihin rakentaa, 15 vuoden porvarivallan jäljiltä ei niitäkään. KAnsan omaisuus ja rahat kustettiin ja tehtiin vielä velkaa ja takauksia 250 miljardia päälle. Herrojen tulot monikertaistuivat joka vuosi uusiin ennätyksiin 'laman aikana ja kansalta leikattiin kaikki.
Kun olisin päivän Suomen diktaattori, kansalla olisi taas valta, vapaus ja rahat. Haha--)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nää on aina työnantajan ja työntekijän välisiä vääntöjä.

Aina on lopulta sopu tullut, joten ei näitä kannata liikaa öyhöttää.

Yrityksen tehtävänä on tuottaa omistajalleen mahdolisimman paljon voittoa, tämä on ihan oppikirjakamaa. Yrityksillä ei ole mitään yhteiskunnallisia moraalivelvotteita, näin toimitaan markkinataloudessa.

Yritys ei toimi ilman hyviä työntekijöitä, joten siksipä nämä aina sovitaan.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Keskolaisilla kuten muillakin kaupan alan työntekijöillä on liittonsa PAM:n neuvottelema sopimus. Siitä jäsenet ovat antaneet neuvottelijoilleen valtuutuksen. Kaikille sama palkka yrityksestä riippumatta.

Täällä on turha esittää vaatimuksia, että jonkun yrityksen on maksettava enemmän, koska ne tekevät parempaa tulosta kuin toiset. Vastavuoroisesti sitten tappiollisten yritysten pitäisi voida maksaa huonompaa palkkaa. Sehän ei tietysti tule kuuloonkaa, vai ?

Omistajat maksavat omistamansa yhtiön johdolle siitä, että tulosta tulee ja osinkoa maksetaan tuloksen perusteella hallituksen esityksellä ja yhtiökokouksen päätöksellä.

Pekka Pylkkönen

Hyville tekijöille 2€ lisää ja huonoille 2€ vähemmän. Se olisi reilu peli jossa kaikki voittaisivat. Kun kaikki haluavat olla hyviä, tuottavuus kasvaa ja ollaan ansaittu lisää liksaa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Ja Pekka määrittelemään hyvät ja huonot:-(

Toimituksen poiminnat